0 0 0
  0 0 0


Megújuló energiaforrások

FELTÖLTÉS ALATT...

1. Napenergia hasznosítása napkollektorral, napelemmel, hőszivattyúval

 
Minősített napkollektoros igazolvány
 
 
A napenergia a napban lejátszódó magfúziós folyamatok során felszabaduló energia.
 
napból érkező sugárzási energia eloszlása, hasznosítható napenergia
 
A napból a földfelszínre körülbelül 70 - 80 MW/m2 energia érkezik. Az energia sűrűség a föld atmoszférájának szélén átlagosan 1367 W/m2. Ez azt jelenti, hogy évenként megközelítőleg 219 milliárd GWh sugárzási energia éri el a földfelszínt, ami 2500-szorosa napjaink teljes energia szükségletének. Hozzávetőleg három óra napsugárzás képes fedezni földünk éves energia szükségletét.
A légkörben jelen lévő vízpára és jég kristályok elnyelésének eredményeképp a földfelszínt ténylegesen elérő sugárzási energia 1000 W/m2, sík felszínen, a nap legmagasabb állásában. A beeső sugárzási energia a légköri körülmények függvényében 50 W/m2 -től (erősen felhős idő) 1200 W/m2-ig (optimális felhőzet) változik. Európában a napi átlagos sugárzási energia 2.2 - 4.8 kWó/m2nap.
 
Beeső átlagos napsugárzási intenzitás eloszlás (1981-1990)
 
Ennek ellenére ezt az energiaforrást jelenleg alig használjuk ki, pedig kétségtelenül számos kedvező tényező szól alkalmazása mellett :
  • mindenki számára könnyen elérhető,
  • tiszta, környezetkímélő energiaforrás,
  • még sok millió évig rendelkezésre fog állni ,
  • kíméli a nyersanyagkészletet,
  • kedvezően hat a helyi gazdaságra,
  • nem kell szállítani, hozzájutásához nem kell költséges közműhálózat,
  • átalakítási, felhasználási költségei minimálisak
Azok a készülékek, amelyek a napenergiát képesek számunkra hatékony módon hasznosítani a napkollektorok és a napelemek (aktív napenergia hasznosítás). Közvetett módon a hőszivattyúk is a napenergiát hasznosítják, a talaj a talaj víz, a levegő közvetíti a napenergiát, amit a hőszivattyú hasznosítani képes. Ezekkel a berendezésekkel a jelenlegi energiaszükségletünknek csupán 2 %-át, míg a fejlett ipari országokban is csupán 7 %-át fedezik. Ezen a tényen saját érdekünkben jelentős fejlődést kell elérnünk!
 
Nap 
 
Az EU 2050-re megcélozta, hogy energiaszükségletünk 60 %-át kell biztosítani megújuló energiaforrásokból ! Hazánk éghajlati viszonya lehetővé teszi, hogy gazdaságosan hasznosíthassuk a napenergiát napkollektorokkal, napelemekkel. Évente 2000 - 2200 a napsütéses órák száma, aminek köszönhetően évi 1200-1800 kWó/év/kollektor m2 energiával számolhatunk. Magyarország jelenleg energiahordozószükségletének 65-70 %-át importból biztosítja!

                                                                           Ugrás a lap tetejére